Door Ferry van der Koelen op 15 juli 2015

Gemeentelijke herindeling

Kop Nieuwsbericht

 

Arkel, 19 juni 2015
Gemeentelijke herindeling
Het H(herindeling)-woord zweeft al jaren door de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden(A/V).
En die wind waait iedere keer anders.
Waarom een herindeling? Bestuurskracht wordt vaak genoemd maar meestal is het heel praktisch, kleine gemeentes zijn niet meer in staat om alle taken naar behoren in te vullen.
De wet- en regelgeving neemt toe en daarmee ook de benodigde specialistische kennis. De burgers gaan zich steeds kritischer opstellen richting een gemeente. En zo zijn er nog wel meer factoren te noemen.
Voor bestuursters is dit een reden om te zien of zij hun gemeentelijke organisatie niet minder kwetsbaar kunnen maken. Om die reden(en) zijn er in het verleden al diverse samenwerkingsverbanden opgericht en weer ter zielen gegaan.
Denk hierbij aan de A5, een 5-tal gemeentes in de Alblasserwaard, die met elkaar wilden samenwerken. Helaas liep dit op niets uit en zo ook de A3.
Of aan de tandem(samenwerking) tussen de gemeentes Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, die in duigen dreigt te vallen.
Maar ook aan de samenwerking tussen de gemeentes Giessenlanden, Leerdam en Zederik, een mooi voorbeeld waar er wel een duurzame samenwerking ontstaan is.
De commissie Schutte heeft voorstellen gedaan heeft om tot grotere bestuurlijke eenheden te komen in de A/V.
De vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Geboren onder een gunstig gesternte maar lijkt nu te verzanden door het feit dat de gemeentes qua cultuur niet goed op elkaar aansluiten en verder dat het provinciegrenzen overschrijdend is.
De enige die er in geslaagd is is de nieuwe gemeente Molenwaard. Hier zijn een aantal kleine gemeentes aan de noordzijde van de Alblasserwaard gefuseerd.
Echter, deze nieuwe gemeente heeft geconstateerd dat de schaalgrootte die zij nu heeft onvoldoende is en om deze reden zijn zij nu in gesprek met de gemeente Giessenlanden.
Molenwaard heeft deze gesprekken nu op een laag pitje gezet omdat zij zien dat ook een nieuwe gemeente Giessenlanden/Molenwaard niet leidt tot de gewenste bestuurlijke en ambtelijke schaalgrootte.
Al met al wordt er heel veel gepraat maar worden er weinig concrete stappen ondernomen en de stappen die wel gezet worden leiden uiteindelijk niet tot het gewenste eindresultaat.
Op korte termijn zullen de gemeentes wel met elkaar blijven praten maar of dit uiteindelijk leid tot de gewenste schaalgrootte blijft onzeker.
En de burger? Wat merkt de burger van dit alles?
Een groot deel gaat langs de burger heen. Deze wil een efficiënte gemeente tegen lage kosten.
Een schone, hele en veilige buitenruimte met voldoende (sociale)voorzieningen.
Als we gaan fuseren, zal dit als uitgangspunt gehanteerd worden. Maar er is meer.
Specifiek voor Giessenlanden geldt dat een fusie met Molenwaard er ook sprake is van een cultuur verschil. Concreet wat heeft een inwoner vanuit Arkel met die van Nieuwpoort?
Zowel voor Molenwaard als Giessenlanden geldt dat de gemeente bestaat uit een groot aantal dorpen, ieder met zijn eigen identiteit. Juist die entiteit die behouden moet worden. Giessenlanden wil dit doen door het inzetten van dorpsraden. Hiermee wil zij dicht bij de burger komen staan. Dit lijkt binnen de dorpen aan te slaan.
Zo kunnen de dorpen hun identiteit behouden ook als zij opgaan in een andere gemeente.
Maar naar welke gemeente? Hier wordt binnen Giessenlanden niet eenduidig over gedacht. Zo lijken de dorpen Arkel en Schelluinen zich meer te richten op de gemeente Gorinchem dan die van Molenwaard. Ook voor Hoogblokland en zelfs Hoornaar en Giessenburg lijkt het geen uitgemaakte zaak.
En juist om deze reden willen wij bij onze leden te raden gaan. Vraag waar hun wensen liggen als Giessenlanden in de toekomst opgaat in een grotere gemeente.
Met de informatie die hier vrij komt willen wij onze raadsleden Ruud en Bettie op pad sturen om zich hard te maken voor jullie wensen.
Om deze reden dan ook een uitnodiging voor een leden vergadering na deze zomer.
Hier willen we met jullie in gesprek over een toekomstige fusie en wat jullie wensen zijn indien gekozen zou kunnen worden.

Ferry van der Koelen

Ferry van der Koelen

Mijn naam is Ferry van der Koelen en 57 jaar geleden geboren in Den Haag. Getogen in Delft waar ook onze tweeling van nu 22 jaar geboren is. Nu, 11 jaar terug verhuist van de gemeente Delft naar Hoogblokland. Dit vanwege mijn werkzaamheden maar ook het feit dat we op zoek waren naar een plek

Meer over Ferry van der Koelen